Nederlands Slaapregister

Het Nederlands Herseninstituut (KNAW) en het Nederlands Slaapregister zochten een manier om Nederland beter laten slapen door het inzichtelijk maken van slaapgewoonten en het aanleren van goed slaapgedrag.

Front-end Development
Back-end Development
Concept

Vraag

Kunnen we meer mensen, goede en slechte slapers, motiveren deel te nemen aan (online) slaaponderzoek? En kunnen we mensen die hun slaap willen verbeteren door een gamified proces en interface succesvoller behandelen?

Concept

Slecht slapen is één van de meest voorkomende gezondheidsklachten. Uit de CBS-gezondheidsenquête van 2018 blijkt dat 24% van de inwoners van Nederland ouder dan 25 kampt met slaapproblemen. Beter slapen is te leren maar het is niet makkelijk.

Veranderingen van cognitie en gedrag is nodig. Motivatie, door gamification, play en insights, op alle niveaus is nodig om door deze tool de weg naar een goede nachtrust te (her)vinden.

Uitvoering

Het Nationaal Slaapregister Platform, opgezet door Nederlands Herseninstituut (KNAW) en Vrije Universiteit Amsterdam (VU), bestaat uit:

Deelnemers krijgen digitale tools (video's, games, beloningen, slaapdagboeken en slaapinzicht/ dashboarding) aangereikt voor self care en zelfstandige gedragsverandering eventueel in combinatie met een Slaaptherapie aanboden door Slaapprofessionals.

Resultaat

Sinds 2010 heeft Nederlands Slaapregister tienduizenden deelnemers in het grootste slaaponderzoek van Nederland mogen verwelkomen. De missie van het Nederlands Slaapregister is om meer te weten te komen over slechte èn goede slapers, om uiteindelijk meer te begrijpen van de onderliggende oorzaak en behandelmogelijkheden van slecht slapen.

Sinds 2020 wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een motiverende zelfhulp tool. De tool biedt daarnaast een stepped care optie naar een professionele behandelaar bij aanhoudende slaapklachten. Het verhogen van therapietrouw naast een reeks van digitale tools wordt ingezet om therapie effectiviteit verder te verhogen.

Dit project is mede tot stand gekomen door ondersteuning van de Provincie Noord Holland, het Nederlands Herseninstituut (KNAW) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). 

 

Meer weten?

René van der Eijk